torstai 2. lokakuuta 2014

Tehtävä

Neandertalin ihminen

Neandertalinihminen (Homo neanderthalensis) on ihmisten (Homo) suvun laji, joka kuoli sukupuuttoon noin 28 000 vuotta sitten. Laji kehittyi Euroopan heidelberginihmisestä.
Neandertalinihminen osasi valmistaa työkaluja, rakentaa majoja ja käsitellä tulta. Laji eli pääasiassa metsästyksellä ja vaati huomattavasti enemmän energiaa elääkseen kuin nykyihminen. Neandertalinihminen oli vahva ja vanttera, ja kesti jääkausien kovia pakkasia suuremman lihasmassansa ansiosta paremmin kuin nykyihminen. Neandertalinihminen oli  hieman nykyihmistä kömpelömpi. Heillä oli vahvat luut ja he olivat kohtalaisen lyhyitä verrattuna nykyihmiseen. Neandertalinihminen oli pituudeltaan noin 151–166 cm. Miesten paino oli noin 90 kg ja naisten 65 kg. Neandertalinihminen esiintyi Euroopassa, Keski-Aasiassa, Etelä-Siperiassa ja Lähi-idässä.
Neandertalinihminen hävisi Euroopasta nykyihmisen saavuttua yleisimmän arvion mukaan noin 32 000 vuotta sitten, mutta tarkkaa syytä äkilliselle häviämiselle ei vieläkään tiedetä.